"Ik houd energie over dankzij voorleesapp LEX!"

Teun (slechtziend) is enthousiast over gesproken boeken

Als je slechtziend bent, dan is de kans groot dat je vergrotingen en FotoPDF’s gebruikt. Maar er is meer mogelijk! Zo laat Teun zien. Teun is mbo-student Social Work, slechtziend en enthousiast lid van Dedicons ledenraad Club Orange. Hij gebruikt al jaren gesproken studieboeken die hij via de app LEX kan beluisteren. Hoe werkt deze app voor Teun? Wat zijn volgens hem de voor- en nadelen?

Voor Teun is het inmiddels vanzelfsprekend om voorleesapp LEX te gebruiken tijdens het studeren. LEX is een app die schoolboeken voorleest. Het gesproken boek bevat precies dezelfde tekst als een gedrukt schoolboek. Al gedurende de middelbare schoolperiode werd door Teun de app veelvuldig ingezet om de theorie te leren. Bij de start van de opleiding Social Work introduceerde hij dan ook meteen LEX bij zijn nieuwe school. De school werkte mee en het gebruik van de app was geen enkel probleem.

"Zorg dat je opleiding goed op de hoogte is van wat je nodig hebt, dan werken ze al snel goed mee! En bereid alles zelf goed voor, dan lukt het wel."

Meer energie over

Het gebruik van LEX maakt het mogelijk voor Teun om te kunnen studeren, zonder gesproken boeken zou de opleiding al snel te belastend zijn en te veel energie kosten. Door het werken met LEX houdt Teun energie over voor andere dingen.

"In de normale schoolboeken moet ik altijd zoeken naar de juiste pagina's. Met de LEX-app vind ik meteen de juiste pagina! Dat kost mij minder energie om de schoolboeken te lezen."

Zelfstandig werken met LEX

Teun voegt vaak bladwijzers toe: hierdoor kan hij sneller naar het juiste hoofdstuk navigeren. Dat maakt het studeren voor Teun makkelijker. En om rustig de stof te leren vindt hij, de normale, vooraf ingestelde snelheid van de stem prettig. Je kunt in de LEX-app de snelheid van de stem aanpassen. Dat doet Teun niet vaak, maar soms is het ook wel handig(er). Het zelfstandig werken met de LEX-app gaat Teun goed af. Af en toe moet hij aan de docent of medestudent vragen welke bladzijde op dat moment behandeld wordt.

Student Teun met een koptelefoon op zijn hoofd

 

LEX combineren met andere leesvormen

Boeken met heel veel tabellen en/of plaatjes vindt Teun minder handig om als gesproken boek te lezen. Als er geen toelichting bij afbeeldingen wordt gegeven, dan mist hij een boel informatie. Dit is het enige nadeel wat Teun kan benoemen. Maar ook daar vindt hij altijd wel weer een oplossing voor: het gebruik van FotoPDF en zijn vergrootglas.

"Voor afbeeldingen in een studieboek gebruik ik het normale boek en mijn vergrootglas. Maar ik bestel ook standaard mijn boeken in FotoPDF, zodat ik kan inzoomen op de afbeeldingen!"

Goede voorbereiding

Het komende schooljaar staat een stage op de planning bij een jongerencentrum. Teun houdt van een goede voorbereiding en heeft er al voor gezorgd dat ook alle stageopdrachten in een toegankelijke vorm per mail aangeleverd worden. Met behulp van Word kan hij alle opdrachten vervolgens gewoon zoals iedere andere student maken. En de gesproken studieboeken voor het tweede leerjaar zijn natuurlijk al lang besteld! 

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over gesproken boeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Luisteren via de Online Player

Gesproken boeken die je in de webwinkel van Dedicon bestelt kun je voortaan direct afspelen via de Online Player. Handig, wanneer je wilt luisteren via een PC of laptop!

Publicatiedatum: 9 augustus 2023 Laatste update: 7 months geleden